Zomerbanden of all season banden? Voor welke moet ik kiezen?

De zomer is in volle gang en het vakantieseizoen breekt aan! Misschien heb je plannen gemaakt om naar Frankrijk te gaan met je trouwe vierwieler. De juiste banden hebben is daarom essentieel, want daarmee verloopt je reis veiliger en ga je met een prettig gevoel op weg. Vroeger was het simpel: als de zomer naderde verwisselde je de banden voor zomerbanden. Tegenwoordig is het iets ingewikkelder, want je hebt zomerbanden, winterbanden, maar ook all season banden. Welke je kiest, hangt van een aantal factoren af. Lees hieronder meer over de verschillende autobanden.

De voor- en nadelen van zomerbanden

Zomerbanden worden in Nederland het meeste gebruikt. Je kunt deze onder je auto laten zetten bij autobedrijven zoals bijvoorbeeld Smits Auto of Autobedrijf Pijnacker. Zomerbanden zijn ontworpen om te presteren bij temperaturen onder de zeven graden. Ze presteren het best op droge én natte wegen. Zomerbanden zijn minder geschikt voor natte wegen en voor de winter. Dit komt doordat het rubber hard wordt als de temperatuur beneden zeven graden komt. Rijden met zomerbanden in de winter is niet aan te raden, het kan levensgevaarlijk zijn. ’s Winters is het vaak glad waardoor je remafstand meestal twee keer zo lang is dan wanneer je met winterbanden rijdt.

De voor- en nadelen van winterbanden

All season banden worden ook wel vierseizoenenbanden genoemd. Het zijn hybride banden die je voor elk seizoen kunt gebruiken. Ze rijden prima bij temperaturen als -10, maar ook bij 30 graden. All season banden combineren de functies van zowel zomer- als winterbanden, waardoor ze gedijen bij alle weersomstandigheden. All season banden zijn niet zo sterk als winterbanden in de winter, maar een stuk veiliger dan zomerbanden. In de meeste winterachtige omstandigheden kun je prima toe met all season banden. Het enige nadeel van vierseizoenenbanden is dat ze een langere remafstand hebben dan zomerbanden als de temperatuur boven de zeven graden Celcius komt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *