Het verschil tussen een motor(fiets) en scooter

snelweg

Weet jij wat eigenlijk het verschil is tussen een scooter en een motor? Dat is belangrijk om te weten als je overweegt een tweewielaandrijving aan te schaffen. Als je kiest voor chopper rijden, waar valt dat dan onder? Welke verschillen zijn er en waar moet je op letten? Het zijn immers beide goede manieren van vervoer. Een tijdje terug waren scooters in letterlijk elk werelddeel populairder dan motorfietsen. De voornaamste reden hiervoor was dat scooters werden beschouwd als veiligere en meer gezinsgericht dan motors. Toch zijn tegenwoordig ook motorfietsen weer razend populair. In het bijzonder bij jongeren. Om het verschil tussen een scooter en motor duidelijk te maken, kijken we eerst naar de definitie van een motorfiets en een scooter.

Motorfiets

Een motor is een voertuig met twee of drie wielen. De ‘normale’ motor heeft twee wielen, maar er zijn ook motoren met drie wielen. Daarnaast moet je op de motor altijd de benen zijwaarts houden. Dat is ten eerste nodig voor het remmen, maar ook om handmatige versnellingen te wisselen. Net zoals bij een auto, is het koppelen bij het afremmen noodzakelijk. Waar je op moet letten bij een motor, is dat ze alleen legaal zijn als ze aan bepaalde eisen voldoen: een achterlicht, spiegels, richtingaanwijzers en koplamp. Goede gashandvatten zijn ook belangrijk.

Scooter

Een scooter is simpelweg een motorfiets met een ander frame dan een motorfiets. Wat handig is, is dat je gewoon je voeten kunt neerzetten op het frame van de scooter. Vaak hebben scooters automatische versnellingen, wat een bijkomend voordeel is. Scheelt een hoop stress. Vaak hebben scooters 4-takmotoren en een zelfstartknop. Het is dan ook over het algemeen makkelijker dan op een scooter te rijden dan op een motorfiets. Vandaar dat je voor een motor ook een apart rijbewijs moet halen. Toch is er ook een tijd geweest dat de scooter minder populair werd, doordat de motorfietsen als stoerder, krachtiger en stijlvoller werden beschouwd. Kon je lekker pronken met je nieuwe harley davidson uitlaat. Maar ja, tegenwoordig zijn de scooters net zo stijlvol en hip. Je hoeft daarom niet direct te rennen naar de kawasaki bike shop, maar je kunt ook een simpel scootertje overwegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *