Heb je nog recht op een reiskostenvergoeding als je thuis werkt?

Toen iedereen nog op kantoor werkte, was het bijna vanzelfsprekend dat je aan het eind van de maand een reiskostenvergoeding kreeg. De hele situatie met betrekking tot corona heeft echter een hoop dingen veranderd. Ook voor de reiskostenvergoeding, omdat mensen nu vanuit huis werken. In dit artikel leg ik uit of je nog recht hebt op een reiskostenvergoeding als je thuis werkt.

Wat is een reiskostenvergoeding?

Een reiskostenvergoeding is in principe een tegemoetkoming voor de kosten die een werknemer maakt om naar werk te komen of om voor werk te reizen. De werkgever mag een werknemer 0,19 eurocent per kilometer belastingvrij betalen. Als het bedrag hoger uitvalt, wordt het gezien als loon. In dat geval betaalt de werknemer belasting over de reiskostenvergoeding werkgever.

Werken vanuit huis

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vaste reiskosten en variabele reiskosten. Voor een vaste reiskostenvergoeding hoeft een werkgever geen vergoeding te betalen als je vanuit huis werkt. Het mag echter wel. Een werkgever mag een vergoeding zes weken onbelast doorbetalen. Voor de gehele situatie met corona is er een uitzondering gemaakt, namelijk dat de werkgever ook na zes weken nog onbelast mag blijven door betalen. Naast een vaste reiskostenvergoeding heb je ook nog een variabele reiskostenvergoeding. Wanneer je thuiswerkt vanwege de huidige situatie en je maakt variabele reiskosten, stopt deze vergoeding. 


Voor de meeste bedrijven veranderen er een aantal zaken, omdat vrijwel iedereen vanuit huis werkt. Als werkgever moet je hier dus rekening mee houden. Wil je graag meer informatie over deze vergoeding? Dan raad ik het zeker aan om een kijkje te nemen op reisbalans.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *