Alles over de kipper

We kennen natuurlijk allemaal vrachtwagens, we zien ze dagelijks rijden op de snelweg wanneer we er voorbijrijden. Maar vrachtwagens komen in alle soorten en maten. De ene vrachtwagen wordt inderdaad gebruikt voor logistiek transport, de andere vrachtwagen wordt uitsluitend gebruikt binnen de agrarische sector. Er is een specifieke vrachtwagen waar we het in dit artikel over willen hebben, namelijk de kipper. Kippers worden zowel in de bouw als in de agrarische sector veel gebruikt. Zo worden er bijvoorbeeld suikerbieten vervoerd, ook asfalt zie je vaak terug. Om met een kipper te mogen rijden heb je wel een rijbewijs CE nodig. In dit artikel bespreken we alle informatie over deze vrachtwagen.

Wat is het

Sommige mensen hebben misschien nog nooit van een kipper gehoord. Toch is het een ontzettend veel voorkomende vrachtwagen in onder andere de agrarische sector. Het is een wagen die het beste is te beschrijven als een gemoderniseerde kiepwagen. Het verschil zit hem dan ook in het ledigen van de inhoud. Bij een ouderwetse kiepwagen gebeurt dit vaak handmatig, maar bij een Kipper gaat het volledig gemoderniseerd. In een moderne kipper is er sprake van een hydraulisch systeem. Dit zorgt ervoor dat de laadruimte door de horizontale laadpositie wordt gekiept. Dit scheelt voor veel bouwbedrijven en agrarische bedrijven gigantisch in lostijd. Een goede kipper kan dus gigantisch in de productiviteit helpen.

Waar zien we de kipper toegepast?

Zoals we al aangaven zien we de kipper veelal in de landbouw. Het is een wagen die grondstoffen en voedsel levert. Je ziet de kipper dan ook terug in de volgende sectoren, akkerbouw, bosbouw, tuinbouw, veeteelt, visserij. Het is dus echt een boerenwagen ook. Maar de landbouw is niet de enige sector waar je de wagen terug zult zien. Het nu eenmaal een ontzettend handige wagen voor het bulktransport van producten en bouwstoffen. Je ziet bijvoorbeeld dat er plastickorrels, afvalstoffen etc. mee worden vervoerd en gelost. Sommige kippers hebben een gesloten tank. Dit is voor vloeibare producten met een hogere viscositeit. Dit kan bijvoorbeeld voedsel zijn zoals vloeibare chocolade, pudding etc.

Voordelen

Het grote voordeel van een kipper is natuurlijk dat je niet handmatig meer hoeft te scheppen. Je kunt met een druk op de knop de inhoud van de wagen legen. Dit bespaart ontzettend veel tijd en kracht. En kipper komt in vele verschillende prijsklassen. Net als met vele andere wagens wordt dit onder andere bepaald door de leeftijd van de wagen en het merk. Online vindt je al snel een kipper te koop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *